torsdag den 7. marts 2013

Spørgeskemaundersøgelsen

For at finde ud af mere om de mystiske tyrkere og deres forhold til det traditionelle eller det moderne, drog vi ud i byens gader og spurgte menneskene dér om spørgsmål der omhandlede religion og rettigheder. Vi ville undersøge holdningerne i henholdsvis den asiatiske og den europæiske del af det eksotiske Istanbul. Her følger et par eksempler på de spørgsmål vi medtog i vores undersøgelse: 

Om Islam: 

- Have you participated in a pilgrimage to Mekka or do you plan to participate in one? 

- Are you fasting during the month of Islam? 

- Do you pray five times a day? 


I den europæiske del tog vi ud på et universitet og i den asiatiske del spurgte vi folk på gaden. På den måde er vores målgruppe ikke så bred, som vi havde ønsket. Der er heller ikke den store forskel i alder, og vi har derfor primært fokuseret på område af Istanbul og køn.

Til spørgsmålet deltagelse i en pilgrimsrejse virker det umiddelbart som om personerne i den europæiske del af Istanbul er mere religiøse, der er nemlig 63 % der har svaret ja i den europæiske del op imod 36 % i den asiatiske del. Der er tillige 68 % der har svaret at de ikke er religiøse i den asiatiske del. Der er flest mænd der har svaret ja til spørgsmålet, nemlig 72 % op imod 27 % for kvinder. 
Til spørgsmålet om faste viser det sig også at de fleste der har svaret ja kommer fra den europæiske del af Istanbul, nemlig 66 %. Igen er der flest mænd der svarer ja til at de har fastet, nemlig 68 %. For at udpensle det endnu mere er der tillige 56 % i den europæiske del der har svaret ja til at de beder fem gange om dagen op imod 43 % i Asien. Igen er der flest mænd, nemlig 66 % der har svaret ja, og 33 % er kvinder. 
Der er mange ting at tage i betragtning i sådanne undersøgelser, og vi kan aldrig være helt sikre. I de flest tilfælde er der også en lidt større procentdel der har svaret på skemaet fra den europæiske del (ca. 7 % flere) og igen en større procentdel som er mænd (ca. 10 % flere). 


Om politiske og civile rettigheder: 

- Do you agree - there is freedom of speech in Turkey and I can say whatever I want?


Vi kan se at der er en lille forskel på hvorvidt folket fra den asiatiske del og den europæiske del af Istanbul synes om hvordan ytringsfriheden er I Tyrkiet. Man kan se at størstedelen synes de har ytringsfrihed, og den størstedel befinder sig i den asiatiske del af Tyrkiet. Nogle fra den europæiske del af Istanbul mener også at der er ytringsfrihed - men der er dog også langt flere der synes det modsatte. Der er nemlig hele 65,5% der synes at der ikke er ytringsfrihed, og kun 34,5 fra den asiatiske del der synes det samme. Så holdningen om ytringsfrihed, er egentlig meget det samme i de to verdensdele, men alligevel er der en del der synes det modsatte.
Man kan også se at det kommer meget an på hvorhvidt det er mænd eller kvinder der svarer. Mændene mener nemlig at der er meget ytringsfrihed, med deres 66,7% på ”I totally agree”, mens kvinderne kun har 33,3%.  Derimod er der strengt det modsatte når det kommer til om de er imod udsagnet. Kvinderne mener nemlig fuldstændig det modsatte af mændende - og mener at der slet ikke er ytringsfrihed, med deres 67,9% og mændene kun har 32,1%. Derfor kan vi konkludere at kvindernes og mændenes mening om ytringsfrihed i Tyrkiet er meget forskellig fra hinanden. 

- Do you agree - housekeeping is divided equally between men and women in my family? 


I dette spørgsmål er den asiatiske del og den europæiske del også meget enige i deres svar om hvorvidt mænd og kvinder er lige i det huslige arbejde. De mener nemlig begge to at der er lighed imellem husarbejdet, dog er den europæiske del mere enige end den asiatiske del. Dette skyldes måske igen at den europæiske del virker mere moderne end den asiatiske del. Men der er også mange der mener at det er meget ulige, her er det den asiatiske del der fører.
Man kan se en kæmpe forskel på mændenes og kvindernes svar, så det er tydeligt at kønsrollerne stadig er meget opdelt. Mændene mener nemlig at det er meget lige med deres 61,5%, hvor i mod kvinderne kun er 38,5% enige med mændene. Forskellen er igen meget tydelig at se fordi at ved svaret ”I disagree” er det kvinderne der fører, med 68,4% på at de er uenige med at det er lige opdelt. Dette svar viser os at nogle kvinder stadig føler sig undertrykt i hjemmet, og mændene mener det omvendte. 

- Do you agree - democracy is the best way of ruling a country? 


Her er kvinderne og mændene meget enige om hvad de synes om demokrati. De kan nemlig begge lide demokrati lige meget, og mener at det er den bedste måde at styre et land på. Der i mod er der også en stor del mænd der faktisk er uenige i at landet skal styres med demokrati, med deres 87,5% i ”I do not agree at all”.
Man kan også se forskellen på svaret i de to forskellige dele af Tyrkiet. Den Europæiske del af Tyrkiet synes meget bedre om demokrati, end den asiatiske del. Dette kan måske skyldes at den Europæiske del er mere moderne end den asiatiske. 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar