torsdag den 7. marts 2013

Kvinders muligheder og udfordringer i Istanbul/Tyrkiet

Når man snakker om kvinders muligheder og udfordringer i dagens Istanbul og Tyrkiet, er der mange ting at tage i betragtning. Der er hele den store debat om kvinders rettigheder, heriblandt snakken om tørklæder. Tyrkiet er en sekulariseret republik, men på trods af dette er det alligevel forbudt at 'vise' sin religion i form af tørklæder på offentlige steder som for eksempel biblioteker, universiteter, parlamentet og hospitaler. Som dansker har man den fordom at Tyrkiet stadig er et patriarkalsk samfund, hvor mændene dominerer og kvinderne ikke er fremtrædende på arbejdsmarkedet. 

For at få svar på vores mange undringer, er vi taget ud i den store verden - nærmere bestemt til byernes by... ISTANBUL! I denne fantastiske by fyldt med drømme og mysterier og lampeånde og røgelse og myrra skær har vi besøgt organisationen og kvindebevægelsen Kagider som kæmper for kvinders rettigheder og for at kvinder kan gøre højere karriere på arbejdsmarkedet. Da vi trådte ind i deres lokale hvor mødet skulle finde sted, blev vi mødt af tre smilende tyrkiske kvinder. Vores forestilling om hvordan disse kvinder så ud, var langt fra den vi blev mødt med. Disse kvinder virkede som nogle moderne, selvstændige og stærke kvinder, trods vores forestillinger om at de nok havde lignet noget som "Rødstrømperne" i Danmark.

Vi valgte at stille nogle stille nogle spørgsmål til kvinderne fra Kagider for at få svar på vores undringer om hvorvidt det er muligt at være moderne i en sekulariseret republik: 
1. Do you think that Turkey is in a cross-pressure between the modern and the traditional, if yes, how?
2. Do you think that women and men have the same rights in Turkey? (If no, what’s the difference and why is there a difference?)
3. What do you think about the fact that it is illegal to wear a scarf in public buildings?
4. What have you done to improve the women’s rights?
5. Are you often discriminated for your opinion by other men?

Hovedtaleren var meget åben omkring sine holdninger og meninger i forhold til kvinderettighederne i Tyrkiet, og det var tydeligt at mærke at hun ville sende os et budskab  Hun snakkede meget om kvinderne på arbejdsmarkedet, og hvad der var godt og skidt. Blandt andet forklarede hun os hvordan det er svært for kvinder at blive højtrangt på arbejdsmarkedet, netop fordi de er kvinder. Hun fokuserede meget på problemet med kvinder og arbejdsmarkedet, og hvor stort et problem det er for kvinderne at blive selvstændige og moderne, hvis de ikke kan udfolde sig på arbejdsmarkedet. Hun fortalte os også, i forhold til spørgsmål 5, at hun nogen steder bliver diskrimineret for sine holdninger om lighed, fordi der stadig er mange dele af Tyrkiet der følger de traditionelle værdier, som indebærer kvinders undertrykkelse, og derfor mener at hendes holdning er forkert. Hun fortalte os at et af hoved problemerne for lighed er at kultur er svær at ændre på, og derfor er der mange der stadig er traditionelle muslimer, og derfor findes der stadig ulighed. I en storby som Istanbul, der ligger i vest Tyrkiet, er der langt flere moderne muslimer end der er i den østlige del af Tyrkiet. Men selvom hun mener at kulturen er svær at ændre på, virker det da som om at deres regering gør meget for at modernisere landet, ved blandt andet at forbyde tørklæder, så man ikke blander religion og offentligheden. Men det havde vores hovedtaler det også helt fint med - hun mener nemlig at tørklæder er et problem for kvindernes selvstændighed, og derfor mener hun at det er godt at de forbyder dem nogen steder. 

T  Til dette møde med Kagider fik vi et indtryk af et land hvis kvinder er fanget i et krydspres i mellem det moderne og det traditionelle, netop fordi at dette land er en blanding i mellem moderne og traditionelle mennesker. Derfor er det også sværere at gøre noget ved ligestillingen i mellem mænd og kvinder. Men som hovedtaleren også fortæller os, er der fremskridt på vej, fordi deres regering prøver at modernisere deres land. Der er dog stadig store dele af Tyrkiet der ikke vil gå i samme retning, og holder sig til deres traditionelle tro om kvinders rettigheder. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar